
Erasmus Sınavı Hakkında Bilgiler
Şubat 18, 2024
Farklı ülkeleri gezip görmek, başka kültürlere aşina olmak herkesin hayali. Ancak koşullar itibariyle herkes bu hayalini gerçekleştiremiyor. Eğer senin de yurt dışına çıkıp yeni deneyimler edinmek gibi bir hayalin varsa Erasmus programına dahil olmayı düşünebilirsin.
Erasmus, her genç için kaçırılmayacak bir fırsat. Çünkü gideceğin ülkenin eğitim sistemi hakkında da bilgi sahibi oluyorsun. Bunun yanında Erasmus yaparken çeşitli fırsatlar karşına çıkabilir. Bu fırsatları değerlendirip çok büyük başarılara imza atabilirsin. Erasmus diye adından sıkça bahsedip duruyoruz. Peki, nedir bu Erasmus? Öncelikle bu soruya cevap verelim.
Erasmus Nedir?
Erasmus, yükseköğretim kurumlarının yani üniversitelerin birbirleriyle işbirliği yapmalarını teşvik amaçlı oluşturulmuş bir program. Üstelik Avrupa Birliği programı. Üniversitelerin, birbirleriyle öğrenci değişimi yaparak etkileşime geçmesi hedefleniyor. Erasmus programı ile kısa süreli öğrenci ya da personel değişimi yapılıyor.
Erasmus programının birçok olumlu özelliği var. Bunlardan bir tanesi de öğrencilerin, iş hayatı için gerekli network ağını oluşturmasına yardımcı olması. Ayrıca farklı deneyimlerden doğan fikirlerin değerlendirilmesini sağlıyor. Erasmus böylece eğitimin kalitesini yükseltiyor.
Birçok üniversite öğrencisi, Erasmus yaparak hayallerini gerçeğe dönüştürmek istiyor. Bunu yapmak İngilizce biliyorsan oldukça kolay. İster temel seviyede İngilizce biliyor ol istersen de sıfırdan İngilizce öğren. İngilizce öğrenmek, Open English ile oldukça kolay.
Open English ile İngilizce Öğren!
Erasmus yapmak istiyorum fakat hiç İngilizce bilmiyorum diyorsan, endişe etme. Seviyen her ne olursa olsun Open English, İngilizce öğrenmek isteyen herkesin yanında! Artık İngilizce öğrenmek çok daha kolay.
Online İngilizce kursu Open English ile kolayca İngilizce öğrenebilirsin. Canın her istediğinde 7/24 canlı sınıflara katılabilirsin. Üstelik ana dili İngilizce olan eğitmenler tarafından eğitim alacağın için pratik yapmış olursun. Çünkü eğer Erasmus programına seçilirsen dersleri hep yabancı hocalardan takip edeceksin.
Open English İngilizce anlayabilme, İngilizce konuşabilme, İngilizce okuma ve yazma becerilerini kazandırıyor. Bunlar da Erasmus öğrencisinin halihazırda bilmesi gereken şeyler. Open English CEFR yani Ortak Avrupa Dilleri Çerçeve Programı standartlarına sahip. Erasmus programına başvurmayı düşünüyorsan, İngilizce öğrenmek için Open English’i tercih edebilirsin!
Erasmus Programının İsmi Nereden Geliyor?
Erasmus programının ismi, dünyaca ünlü Desiderius Erasmus’tan ilham alınarak konuyor. Bunun elbette birçok sebebi var. Ama öncelikle Desiderius Erasmus kim, bir bakalım.
Desiderius Erasmus Kimdir?
Desiderius Erasmus, Hollandalı bir hümanist. Aslında çoğu kişi kendisini ünlü kitabı Deliliğe Övgü ile tanıyor. Fakat yalnızca bununla sınırlı değil yaptıkları. Kendisi hümanizm akımının öncülerinden bir tanesi. Ayrıca da klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı.
Erasmus, hayatını eğitime adamış biri. Çağının aydınlarından bir tanesi ama onu farklı kılan bir yanı var. O da farklı ülkeleri gezerek o ülkenin iyi okullarında eğitim almış biri olması. Üstelik gittiği okullarda kendi bildiği konular üzerine dersler de veriyor. Bu özelliği nedeniyle tarihte, ilk Erasmus programı öğrencisi olarak anılıyor.
Erasmus, Avrupa’da ortak bir bilim, sanat çatısı yaratmaya çabalamış. Bu nedenle birçok ülke ziyaret ederek farklı deneyimler edinmiş. Eğitim felsefesine olan katkılarından ötürü, bu değişim programına Erasmus ismi veriliyor.
Erasmus Programının Önemi
Her öğrenci, eğitim hayatını daha verimli geçirmek ister. Eğer sen de farklı deneyimler edindiğin bir eğitim hayatın olsun istiyorsan, Erasmus programına başvuru yapabilirsin. Erasmus programı bir dil kursu değil. Ayrıca bir burs programı da değil.
Erasmus programına kabul edilmen için öncelikle Erasmus sınavından iyi bir not alman gerekiyor. Program, yabancı dilini geliştirmek ve yeni kültürler keşfetmek isteyenler için uygun. Başka bir ülkede yabancı dilde eğitim görecek olmak, kişiyi epey geliştirecek bir durum.
Erasmus programının akademik olarak ne denli harika fırsatlar sunduğundan bahsettik. Avrupa’nın çok iyi okullarında eğitim veren kişilerden ders dinlemek çok heyecan verici olmalı. Bunun yanında Erasmus, sosyal olarak da kişiye birçok şey kazandırıyor. Yeni bir ortam, yeni dostluklar ve bol bol yabancı dilde pratik imkanı…
Kendi okulunda olmayan fakat senin ilgi duyduğun alanlara yönelik dersler seçebilirsin. Ayrıca takip ettiğin, beraber çalışmak istediğin akademisyenler var ise onlarla tanışma imkanı bulabilirsin. Bu durum, daha sonra iş hayatını etkileyecek bir network ağına dönüşebilir. Yabancı dilde pratik yaparken etkinliklere katılabilir, projeler geliştirebilirsin.
Erasmus Programına Kimler Katılabilir?
Hayatboyu Öğrenme Programına (Lifelong Learning Programme) dahil ülkeler olan yirmi sekiz Avrupa Birliği üyesi ülke, Erasmus Programına katılabiliyor. Bunun dışında Avrupa Birliği üyesi olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan ülkeler de katılabiliyor. Ayrıca Avrupa Birliği üyeliğine aday ülkelerin üniversiteleri de Erasmus programından faydalanabiliyor.
Erasmus Sınavı
Erasmus; lisans öğrencilerinin, yüksek lisans öğrencilerinin, eğitim görevlilerinin belirli bir süre yurt dışındaki okulda eğitim hayatına devam etmelerini sağlıyor. Program son derece avantajlı. Çünkü yabancı dil geliştirmenin yanı sıra daha pek çok olumlu yanı var.
Birçok öğrenci Erasmus programına başvuruda bulunuyor. Herkesin yurt dışındaki anlaşmalı okullara yerleştirilmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle Erasmus programının bir eleme sistemi var. Öncelikle Erasmus sınavına girmen gerekiyor.
Erasmus için yapılan dil sınavını öğrencisi olduğun okulun kendisi yapıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi her okulun Erasmus sınavı, diğer okulun sınavından farklı olabilir. Bazı okullarda dil sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Bazı okullarda ise yalnızca yazılı sınav Erasmus için yeterli bulunuyor.
Erasmus sınavı için her okul, kendi sınavını diğerlerinden farklı yapıyor. Yine de çok kritik aykırılıklar elbette olmuyor. Hatta puanlama sistemi de aşağı yukarı aynı. Yüzlük sistemde, yüz üzerinden altmış puan almak gibi düşünebilirsin.
Erasmus Programına Katılım Şartları:
- Öncelikle başvuruyu yapan kişinin, Erasmus Programına kayıtlı ülkelerden birinde yaşıyor olması gerekli.
- Başvuran kişi, diploma alabileceği lisans, yüksek lisans, doktora programlarından birine kayıtlı olmalı.
- Kayıtlı olduğun yüksek öğrenim kurumunun yaptığı Erasmus sınavından belli bir puanı almış olmalısın.
- Lisans öğrencileri, okudukları üniversitede birinci ders yılını tamamladıktan sonra başvurabilir. Ayrıca şunu da eklemeyi unutmayalım, hazırlık sınıfları bu sözü geçen bir yıla dahil değil.
- Başvuru yapan öğrencilerin not ortalamaları yüksek olmalıdır. Buna bir standart getirilmiş. Öğrencinin not ortalaması dörtlü sistemde en az iki buçuk olmalı. Yüz üzerinden ise en az yetmiş beş puan isteniyor.
- Öğrenciler Erasmus programına hiçbir şekilde iki defa başvuru yapamaz. Yapsalar dahi Erasmus yapma hakkı kazanamazlar.
Erasmus Programı ve Yabancı Dil
Erasmus programının asıl amacı yabancı dil öğrenmek değil. Edinilen yabancı dili, pratiğe dökerek geliştirme imkanı bulmak. Bu nedenle hiç İngilizce bilmeyen biri, başvurusunu yapmadan evvel İngilizce Erasmus sınavına hazırlık yapmalı.
Erasmus yapmak istiyorsun fakat İngilizce öğrenmek gözünü korkutuyor ya da nereden başlayacağını bilmiyorsun. Bu noktada devreye Open English giriyor.
Open English, sınav hazırlığı yapan birçok öğrencinin ilk tercihi. Üstelik sadece Erasmus sınavı değil. Pek çok farklı İngilizce sınavı için de olanaklar mevcut. İstersen Sıfırdan TOEFL’a Hazırlanmak adlı yazımıza göz atabilirsin.
Erasmus Dönüşü
Erasmus programını tamamlayıp ülkene dönmeden önce, mutlaka okuldan katılım belgesi almalısın. Ayrıca transkript belgesini de unutma. Çünkü döndüğünde bu belgeleri, Dış İlişkiler isimli ofise vermen gerekiyor. Ayrıca Erasmus için verilen hibenin %20’sini alırken de bu belgelere ihtiyaç duyabilirsin.
Erasmus programına başvurmak ve İngilizceni geliştirmek için Open English ile İngilizce Öğren! Daha detaylı bilgi almak için lütfen hemen yan taraftaki formu doldur.