
Dilimin Ucunda Fenomeni Nedir?
Ocak 22, 2024
“Dilimin ucunda” ifadesini genellikle bir şeyi hatırlamaya çok yaklaştığımızda, ancak tam olarak hatırlayamadığımız veya ifade edemediğimiz durumları anlatmak için kullanılır. Hepimiz bir şeyin ne olduğunu, nasıl göründüğünü, tadının, sesinin ve hatta hissinin nasıl olduğunu bildiği halde doğru kelimeyi bulmaya çalışırken bocalamışızdır. Bu durum, hedef kelimenin belleğimizde bulunduğunun ancak o an için erişilemediğinin göstergesidir.
Kelime oralarda bir yerdedir, fakat ulaşamadıkça bu durum giderek sinir bozucu bir hal alır. Evrensel olan, her yaştan ve cinsiyetten insanın tecrübe ettiği bu duygu dilimin ucunda fenomeni “tip of the tongue state” olarak adlandırılmıştır. Birçok dilde farklı kullanımlarıyla karşılaşılabilen dilimin ucunda fenomeni, Fransızca’da “almost seen” yani “neredeyse görülen” anlamını taşıyan presque vu olarak ifade edilmekte ve tam anlamıyla duygularımıza tercüman olmaktadır. Hazırsan, dilimin ucunda fenomeni neden olur detaylı bir şekilde inceleyelim!
Yazımıza geçmeden önce Open English hakkında daha fazla bilgi almak istersen, tek yapman gereken bu sayfadaki iletişim formunu doldurmak. Müşteri temsilcilerimiz en kısa zamanda seni arayacak ve dilersen hemen kaydını başlatacaktır.
Dilimin Ucunda Fenomeninin Bilimsel Temelleri
Dilimin ucunda fenomeni, bir ismin, kelimenin veya ifadenin anlık olarak hatırlanamasa da bilindiği ve yakında hatırlanacağı hissidir. Hafıza ve dil arasındaki ince çizgide yer alan bu durum, aslında bir kelimenin biçimini hatırlamak zorunda kalmadan anlamını ve ona ait diğer özellikleri zihinde tutmanın mümkün olduğunu kanıtlar. Başka bir deyişle, kişi bilgiyi bilmekte fakat o anda belleğinden geri getirememektedir.
Dilimin ucunda durumu ilk olarak Willam James tarafından tanımlanmıştır. Yapılan çalışmalar bu durumu yaşayan bireylerin hedef kelimeyi üretememelerine rağmen kelimeyi bildiklerine dair güçlü bir hisse sahip olduklarını, ulaşamadıkça sinir bozucu bir hal alan bu durumun hedef kelimeye ulaşıldığı anda birey için eşsiz bir rahatlamaya neden olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda araştırmalar, bireylerin hedef kelimenin hece sayısı, vurgusu, ilk ve son harfleri/sesleri gibi bilgileri hatırlayabildiğini göstermiştir.
Bu doğrultuda, hedef kelimeye benzer ses ve yapıyı gösteren alternatif kelimelerin, hedef kelimenin hatırlanmasını engelleyebildiği görülmüştür. Birey her ne kadar tekrar tekrar aklına gelen bu ısrarcı alternatiflerin hedef kelime olmadığını bilse de bu durumu engelleyemez ve hedef kelimeyi hatırlaması zorlaşır. Bu anlamda, dilimin ucunda fenomeni insan hafızası ve bilişinin bu karmaşık işleyişini gözler önüne sermektedir.
Dilimin Ucunda Fenomeni Nedenleri
Dilimin ucunda fenomeninin neden olduğuna dair birçok araştırma yapılmış ve farklı nedenler ortaya atılmıştır. Dilbilimci George Yule’a göre dilimin ucunda fenomeni çoğunlukla yaygın olarak kullanılmayan kelime ve isimler nedeniyle tetiklenmektedir. Ayrıca özel isimler de zorluk çıkaran kelimelerin başında gelmektedir. Öte yandan, iki dilli insanların dilimin ucunda fenomenini yaygın bir şekilde tecrübe ettikleri de araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.
Her ne kadar her yaştan ve cinsiyetten insanlar bu durumu deneyimlese de, dilimin ucunda fenomeninde çoğunlukla yaşa bağlı bir artış görülmektedir. Yaşlı insanlar gençlere göre dilimin ucunda durumunu daha sık deneyimlerler. Fakat bu durum, bireylerin gündelik yaşamını etkileyecek düzeyde olduğu görülmedikçe tıbben bir bozukluk olarak kabul edilmez.
Akıcı İngilizce Konuşmak Open English ile Mümkün!
Dilimin ucunda hissini yalnızca ana dilimizde tecrübe etmeyiz. Hatta bu durum belki de en çok yabancı dil konuşurken başımıza gelir. Örneğin, bir işe başvurdun ve mülakata çağırıldın, “güçlü yanların nelerdir?” gibi bir soruya tam da “zaman yönetimime güveniyorum, çalışma hayatım boyunca son teslim tarihlerini hiç geçirmedim.” diye cevap verecekken son teslim tarihi neydi unuttun!
Dilinin ucunda, “d” ile başlıyor ama yok, hatırlayamıyorsun. Ya da bu gibi durumların yarattığı stresten dolayı İngilizce konuşmaktan tamamen kaçınıyorsun. Peki bu gibi durumları yaşamamak için ne yapmalısın? İşte bu noktada Open English, sana ihtiyaç duyduğun akıcı konuşma becerilerini sağlamayı mümkün kılıyor! Önde gelen online İngilizce kursu Open English; ana dili İngilizce olan uzman eğitmenler, 7/24 erişebileceğin sınırsız içerik ve konuşma grupları ile sana o mülakatta özgüvenli ve duraksamadan “deadline” demeyi vadediyor!
Open English ailesine katılırsan, CEFR (Avrupa Ortak Dilleri Çerçeve Programı) standartlarına uygun, 8 aşamadan oluşan bir eğitim sürecine girmiş olursun. Open English’in 15 yılı aşkın deneyimi ile İngilizce konuşma pratiği yaparak, kelimelerin hafızanda kalıcı bir şekilde yer edinmesini sağlayabilirsin. Böylelikle, dilimin ucunda gibi durumları da daha az yaşarsın. Open English’te online canlı derslere 7/24 erişim sağlayabilir, istediğin her an ve her yerde İngilizce çalışabilirsin.
Ayrıca yurt dışında eğitim almak veya çalışmak gibi planları varsa IELTS, TOEFL ve TOEIC sınavlarına Open English ile hazırlanarak, geleceğiniz için daha fazla kapıyı açabilir, İngilizcenizi bir üst seviyeye taşıyabilirsin. Artık sen de konuşurken takılmadan, özgürce ve akıcı bir şekilde kendini ifade etmek istiyorsan, hemen şimdi sayfamızda bulunan iletişim formunu doldurabilirsin! Daha fazla erteleme, bugün kaydol ve hemen başla!