
İngilizce Ekmek Çeşitleri ve Türkçe Karşılıkları
Mayıs 28, 2023
Birçok kültürde ekmeğin yeri büyüktür. Özellikle gastronomi ile ilgileniyor veya ekmek kültürünü yakından takip etmeyi seviyorsan İngilizce ekmek çeşitlerini öğrenmen genel kültürünü doğrudan yansıtabilmen için oldukça faydalı olacaktır.
Bu yazıda açıklamalarıyla birlikte ekmek çeşitlerinden bahsedeceğiz. Ekmek çeşitlerini açıklamadan önce anlamlarıyla birlikte ekmek isimlerinin çevirilerini listeleyelim.
Bizimle İngilizce çalışmaya başlamak istersen, yan taraftaki formu doldurabilir ve seni aramamızı bekleyebilirsin.
İngilizce Ekmek Çeşitleri
Ekmek kültürünün dünya mutfağında büyük bir yerinin olması ekmek çeşitlerinin de oldukça fazla olmasına sebep olmuştur. Bu başlıkta temel ekmek çeşitlerinden bahsedeceğiz. Senin de aklına gelen ekmek çeşidi varsa yorumlara yazabilirsin.
- White bread: Beyaz ekmek
- Brown bread: Esmer ekmek
- Multigrain bread: Çok tahıllı ekmek
- Whole grain bread: Tam tahıl ekmeği
- Whole wheat bread: Tam buğday ekmeği
- Gluten-free bread: Glütensiz ekmek
- Daisy bread: Çiçek ekmek
- Philadelphia bread: Alaşehir ekmeği
- Village bread: Köy ekmeği
- Cornbread: Mısır ekmeği
- Sesame bread: Susamlı ekmek
- Rye bread: Çavdar ekmeği
- Pumpernickel: Pumpernickel
- Banana bread: Muz ekmeği
- Potato bread: Patatesli ekmek
- Pumpkin bread: Balkabaklı ekmek
- Sourdough bread: Ekşi mayalı ekmek
- Baguette: Baget ekmek
- Challah: Hala
- Bagel: Simit
- Pretzel: Bretzel
- Breadsticks / Grissini: Grissini
- Zwieback: Peksimet
- Muffin: Muffin
- English muffin: Çörek
- Brioche: Brioche ekmeği
- Croissant: Kruvasan
- Ciabatta: Ciabatta ekmeği
- Lavash: Lavaş ekmeği
- Naan: Naan ekmeği
- Pita: Pita, gobit
- Tortilla: Tortilla
- Hamburger bun: Hamburger ekmeği
- Hot dog bun: Sosisli sandviç ekmeği
- Toast: Tost ekmeği
İngilizce dil kursumuz hakkında bilgi almak için yan taraftaki formu doldurabilirsin.
İngilizce Ekmek Çeşitleri İle İlgili Cümleler
Bu başlıkta ise ekmek çeşitlerinin cümle içinde kullanımına yönelik örneklerden bahsedeceğiz. Bu örnekler ekmeklerin gerçek özelliklerine yöneliktir. Dolayısıyla bu ekmeklerden bahsetmek istersen bu örnekleri referans olarak alabilirsin.
- The crusty baguette is a French classic loved for its elongated shape and delightful chewy texture.
- (Kıtır kıtır baget, uzun şekli ve hoş çiğneme dokusuyla sevilen bir Fransız klasiğidir.)
- Sourdough bread, with its tangy flavor and rustic crust, is a favorite among bread enthusiasts.
- (Ekşi mayalı ekmek, keskin tadı ve rustik kabuğuyla ekmek tutkunlarının favorisidir.)
- Whole wheat bread, with its nutty taste and wholesome goodness, is a healthy choice for those seeking a nutritious option.
- (Cevizli tadı ve sağlığa yararlı özellikleriyle tam buğday ekmeği, besleyici bir seçenek arayanlar için sağlıklı bir seçimdir.)
- Rye bread, with its dense texture and slightly sour taste, pairs perfectly with savory fillings like smoked salmon or pastrami.
- (Yoğun dokusu ve hafif ekşimsi tadıyla çavdar ekmeği, somon füme veya pastırma gibi lezzetli dolgularla mükemmel uyum sağlar.)
- Ciabatta, the Italian bread with its airy crumb and crisp crust, is perfect for making sandwiches or bruschetta.
- (Havadar kırıntısı ve gevrek kabuğuyla İtalyan ekmeği Ciabatta, sandviç veya bruschetta yapmak için mükemmeldir.)
- Pita bread, known for its soft and pliable texture, is ideal for stuffing with delicious fillings like falafel or grilled chicken.
- (Yumuşak ve esnek dokusuyla bilinen pide ekmeği, falafel veya ızgara tavuk gibi lezzetli dolgularla doldurmak için idealdir.)
- Focaccia, with its herb-infused surface and light, fluffy interior, is a versatile bread that can be enjoyed on its own or as an accompaniment to soups and salads.
- (Focaccia, bitki katkılı yüzeyi ve hafif, kabarık içi ile tek başına veya çorba ve salataların yanında tüketilebilecek çok yönlü bir ekmektir.)
- Brioche, a buttery bread, is a treat for the taste buds and often used for making delectable pastries and desserts.
- (Tereyağlı bir ekmek olan Brioche, damak tadınıza hitap eden bir lezzettir ve genellikle nefis hamur işleri ve tatlılar yapmak için kullanılır.)
- Naan, an Indian bread, is pillowy soft and often served alongside flavorful curries or used as a base for wraps and kebabs.
- (Bir Hint ekmeği olan Naan, yastık gibi yumuşaktır ve genellikle lezzetli körili yemeklerin yanında servis edilir veya dürüm ve kebaplar için bir taban olarak kullanılır.)
- Cornbread, a Southern favorite, is a slightly sweet bread made with cornmeal and perfect alongside barbecue or chili.
- (Güneylilerin favorisi olan mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan hafif tatlı bir ekmektir ve barbekü veya kırmızı biberin yanında mükemmeldir.)
İngilizce konuşmaya hemen başlamak için yan taraftaki formu doldurabilirsin.
İngilizce Ekmek Çeşitleri ve Açıklamaları
Arepa
Bu ekmek çeşidi “masa” su ve tuzdan bir ekmek çeşididir. Sıvı yağ veya tereyağında yuvarlak hâline getirilerek pişirilir. Bu ekmek çeşidi Venezuela, Kolombiya ve Panama’da sıklıkla tüketilir. Bir yemeği ekmek arası yapmak için kullanılabilir.
Hokkaido
Hokkaido bir süt ekmeği çeşididir. Hem görüntüsü hem lezzetiyle büyüleyen bu ekmek özel bir teknikle pişirilir. Bu tekniğin adı ise “Tangzhong” denir ve unun biraz sıvı ile önceden pişirilerek unu jelatinleştirmek, dolayısıyla da macun oluşturmak için kullanılır.
Pişirme sonucu ortaya çıkan macun ekmeği yumuşacık ve hafif yapması için püf nokta olarak kullanılır. Bu ekmek Japonya’da tüketilir ve içinde un, şeker, maya, süt tozu veya tatlandırılmış yoğunlaştırılmış süt ve tereyağı kullanılarak yapılır.
Naan
Naan, Batı Asya, Güney Asya, Endonezya ve Malezya’nın birçok yerinde ortaya çıkan bir tür mayalı gözlemedir. Naan yumuşak, çiğnenebilir ve dokuludur ve un, su, şeker, maya, yoğurt, bitkisel yağ ve tuz içerir.
Naan, 900 Fahrenheit dereceye ulaşabilen sıcak bir kil fırın olan tandırda pişirilir. Naan genellikle bölgesel köriler gibi Batı Asya ve Güney Asya yemeklerinin yanında servis edilir.
Bu yazıda ekmek çeşitlerinden bahsettik. Ekmek isimlerini bilmek sipariş verirken, dünya mutfağından konuşurken veya alışveriş esnasında oldukça faydalıdır. Nasıl ki, beyaz ekmek, lavaş ekmeği ve mısır ekmeği arasında hem görüntü hem tat farkı varsa yurt dışındaki popüler ekmek çeşitlerinde de büyük farklar vardır.
Bunun gibi büyük farkların yanında lavaş ve tortilla arasında farkı bilmek, hangisinin nerede kullanıldığını bilmek de bir o kadar önemlidir. Bunu öğrenmenin en iyi yolu pratik yaparak öğrenmedir. Eğer İngilizce öğrenmek istiyor ancak pratik yapacak yer bulamıyorsan Open English tam sana göre! Open English ile ana dili yabancı öğretmenler sayesinde İngilizceyi doğrudan öğrenme fırsatı yakalarsın. Yalnız bununla da kalmaz, hayata dair hazırlanmış ders içerikleriyle İngilizceyi teoride değil, pratikte öğrenirsin.